Sinds februari 2020 waren Bente van der Meijden (AIGT) en haar partner Lennart Blom (arts) door Tweega Medica uitgezonden naar Mangochi District Hospital in Malawi. Jaren werkten zij daar samen in het ziekenhuis, pakten allerlei projecten aan en waren van grote betekenis voor het reilen en zeilen van het ziekenhuis. Lennart gaf veel onderwijs en training en leerde bijvoorbeeld Malawiaanse collega’s hart-echo’s te maken en ECG’s te beoordelen.
Tot ons grote verdriet is Lennart in november 2023 heel plotseling overleden tijdens een verlof in Nederland. Het is ongelofelijk verdrietig dat hij er niet meer is. Tweega Medica is enorm trots op Bente, die na enkele maanden terug is gegaan naar Malawi samen met haar twee zoontjes. Nu zet zij haar werk in Mangochi voort.
De laatste tijd is er veel gebeurd in Malawi, en dat maakt het leven en werken hier niet altijd makkelijk. We hebben net een brandstofcrisis achter de rug die ervoor zorgde dat we weken- of zelfs maandenlang geen adequaat vervoer hadden om patiënten naar academische ziekenhuizen te vervoeren. Soms was er geen back-upsysteem als de elektriciteit uitviel omdat de generator ook op brandstof loopt. De kosten van het openbaar vervoer liepen flink op waardoor patiënten moeilijker naar het ziekenhuis konden komen. Daarbij is er enorme inflatie in het land. Elke dag stijgen prijzen en een brood is in één maand tijd meer dan verdubbeld in prijs. Dit heeft veel effect op het leven van de mensen hier: ze hebben niet genoeg geld om hun families te voeden. De ondervoedingsafdeling is, in de vijf jaar dat ik nu hier ben, nog nooit zo vol geweest als afgelopen maand.
Daar kwam kortgeleden ook nog eens de stop-work-order van USAID bij. Alle programma’s die geld ontvingen van USAID werden stilgelegd, waaronder heel veel organisaties die betrokken zijn bij het leveren van HIV-zorg. In Malawi gaat dit om ruim elfduizend gezondheidswerkers die betrokken zijn bij de HIV-zorg en in Mangochi zijn dit er meer dan vijftienhonderd. Zij mochten allemaal opeens niet meer werken. Hierdoor stond het testen stil, evenals community-programma’s, intensieve voorlichting en behandeling van gecompliceerde patiënten. Je kan je voorstellen dat dit leidt tot veel onzekerheid, chaos en verslechtering van de zorg. Momenteel zijn een aantal organisaties herstart onder een “waiver van dertig dagen”, maar ze mogen niet al het werk hervatten en het is onduidelijk of ze hiervoor betaald gaan krijgen en hoe het verder gaat na deze dertig dagen en na de stop-work-order. Wat wel duidelijk is, is dat een aantal programma’s niet hervat gaan worden en dat er veranderingen gaan plaatsvinden.
Wij zijn in ieder geval alvast gestart met het opzetten van een radioprogramma om gezondheidsvoorlichting te kunnen geven aan de mensen die ver van het ziekenhuis wonen en ter vervanging van de programma’s die momenteel zijn stopgezet. Dit bekostigen we via een hiervoor opgezette GoFundMe. Verder gaat de zorg in het ziekenhuis natuurlijk ook gewoon door. Er zijn momenteel vier arts-assistenten op de kinderafdeling, dus de dagen zijn vol met superviseren en lesgeven.
