Marieke Dekker is een van de weinige neurologen werkzaam in Tanzania. Stichting Tweega Medica ondersteunt Marieke al jaren in haar missie.

Onderwijs is handwerk. Ik heb heel veel respect voor leraren. In de socialistische Tanzaniaanse samenleving heeft de Mwalimu (leraar) een speciale status: de eerste president Nyerere werd niet voor niets liefkozend zo genoemd. Zelf geven wij ook voortdurend onderwijs aan zowel geneeskundestudenten als specialisten in opleiding, het meest nog via colleges. Neurologie is soms lastig om te begrijpen of te bespreken, laat staan om te behandelen. Neurologische aandoeningen zoals epilepsie of bewegingsstoornissen, zijn omgeven door mythes, onwil en onbegrip om de symptomen te diagnosticeren of te behandelen. Dat varieert van de hoogleraar of medisch specialist die met een pokerface beweert dat je echt nooit iemand moet trouwen met epilepsie tot het aanzienlijke percentage van ouders op onze kinderneurologiepoli dat, ongeacht hun sociaal economische status, advies van een traditional healer gebruikt naast ons medische advies.

Soms krijgen we de studenten nog eerder, bijvoorbeeld voor een werkervaring in het laatste jaar van de middelbare school. Tweega’s hoogsteigen Emmelou Douwes Dekker werkt nu in ons ziekenhuis op de afdeling Gynaecologie/Verloskunde als onderzoeker en hielp me een paar weken geleden nog fantastisch om deze ‘ducklings’, zoals ik de jonge studenten liefkozend had genoemd, bekend te maken met dit vak. Deze ervaring zal hoogstwaarschijnlijk een ‘life changing’ invloed op hun carrière hebben. Elke minuut die wij stoppen in het overdragen van kennis, respect en fascinatie voor ons vak is een zaadje planten dat later in iemands loopbaan kan gaan kiemen. Soms zitten daar tientallen jaren tussen, soms geeft het al onmiddellijk inspiratie. Hier doen we het voor!