Vanaf half september 2020 zijn Arne Beguin (tropenarts) en zijn vrouw Dorothee van Breevoort (public health expert) Bente en Lennart komen versterken in Mangochi District Hospital in Malawi. Arne en Dorothee vervullen een belangrijke rol in de opleiding van malawiaanse huisartsen.
Voor deze uitzending is stichting Diorapthe onze funding partner. Tweega is Diorapthe hiervoor zeer dankbaar.
“Opleiding is meer dan alleen klinische vaardigheden aanleren.
Dr Misheck is de nieuwe arts-assistent die voor zijn Family Medicine opleiding bij mij (Arne) op de verloskunde afdeling staat. Met de vierjarige specialisatie tot Family Medicine specialist leiden we lokale artsen op tot specialisten voor de zorg in de districtsziekenhuizen. Dit is hard nodig want in Mangochi district met 1,3 miljoen inwoners zijn er maar 2 lokale basisartsen die het ziekenhuis moeten voorzien van alle zorg. Dr Misheck is een 50-jarige basisarts die ik als tropenarts begeleid om zich verder te ontwikkelen als specialist. Hij is chirurgisch erg goed opgeleid, maar zijn wetenschappelijke achtergrondkennis ontbreekt op veel vlakken. Ook zijn management- en onderzoeks- vaardigheden kunnen nog verder ontwikkeld worden.
Deze middag werken we aan data-analyse van de ziekenhuisstatistieken. Zo zien we dat in 5 procent van de ruim 1000 bevallingen in ons ziekenhuis de baby’s doodgeboren worden. Dit is deels te wijten aan lange reistijden voor verwezen patiënten door slechte wegen, maar we zijn op zoek naar mogelijkheden binnen ons ziekenhuis om de sterfte terug te dringen. Samen verzamelen we data, voeren het in Excel in en identificeren we mogelijke oplossingen. Data-analyse en quality improvement projecten zijn een goede afleiding na deze ochtend toen we een patiënte hebben moeten her-opereren. De 18-jarige vrouw was twee weken geleden geopereerd maar er was een infectie opgetreden. De jonge moeder werd niet beter met medicijnen alleen en moest opnieuw geopereerd worden om de bron van de infectie te zoeken. De clinical officers (een soort nurse practitioners) die verantwoordelijk zijn voor de afdeling waar de patiënte opgenomen is, zijn nergens te bekennen. Dus om te voorkomen dat de operatie uitgesteld zou moeten worden tot na het weekend en de patiënte nog zieker wordt doen wij de operatie. De baarmoeder blijkt erg ontstoken en dat verklaart dat ze niet opknapte. Helaas moesten we dus de geïnfecteerde baarmoeder verwijderen, een lastige maar levensreddende operatie. Maar wat is het fijn om samen met een zeer bekwame collega te opereren in plaats van met jonge studenten!
Maar ook Dr Misheck heeft nog gebieden waar hij minder bekwaam is, dus we gaan snel verder met het interpreteren van de data en verbeterplannen maken.
De opleiding in constante ontwikkeling
De Family Medicine afdeling van de universiteit van Malawi heeft een partnership met de universiteit van Zambia, een universiteit in Zuid-Afrika en een universiteit in Noorwegen. Ik, Dorothee, ben samen met het hoofd van onze afdeling naar Zambia geweest. Daar kwam ook een team van Noorwegen en Zuid-Afrika naar toe. We hebben samen een 6-jarig project om de kwaliteit van de opleiding ‘Family Medicine’ in Zambia en Malawi te verbeteren. We hebben het gehad over onderwijs en onderzoek in Malawi en Zambia op het gebied van Family Medicine. Erg inspirerend om samen te bouwen aan een betere opleiding, die nog zo jong is en de weg gaat worden voor goede kwaliteitszorg in de district ziekenhuizen van Sub-Sahara Afrika!”
Bente van der Meijden (tropenarts) en Lennart Blom (arts) zijn nu ruim twee jaar door Tweega uitgezonden naar Mangochi District Hospital in Malawi. Ook deze uitzending wordt mogelijk gemaakt door stichting Diorapthe.
Het koppel vertelt:
“In Mangochi zitten we nu in het laatste gedeelte van het regenseizoen. Dit is altijd een erg drukke periode voor het ziekenhuis omdat er in deze tijd veel infectieziekten zijn en mede daarom liggen de afdelingen overvol. Op de kinderafdeling is het in deze tijd van het jaar met meestal wel 3 patiënten per bed het drukste.
Gelukkig hebben we in het begin van het regenseizoen een ETAT (Emergency Triage Assessment and Treatment) training kunnen geven aan het personeel van de kinderafdeling en de poli voor kinderen onder de 5 jaar. Deze training richt zich op triage van zieke kinderen en een systematische benadering voor het behandelen van ernstig zieke kinderen. Het was een 3-daagse cursus met lezingen die afgewisseld werden met het oefenen van praktische scenario’s. Enorm leuk om te doen en om te zien hoe iedereen vooruit gaat in die paar dagen. Het was ook goed om te merken dat er direct effect te zien was van de training in de dagen erna. Nu is het belangrijk dat we focussen om deze kennis vast te houden en als team elkaar te ondersteunen. In de overdracht wordt nu systematisch besproken wat er gedaan is en op de afdeling wordt meer hulp ingeroepen van collega’s en weten ze veel beter waar ze moeten beginnen als er een ernstig ziek kind binnenkomt. Ook hebben we posters ontworpen zodat de kennis makkelijk kan worden opgehaald. In de komende maanden blijft het belangrijk dit alles te herhalen om de kennis te laten beklijven.
Wat ook mooi was aan deze training was de groei van een van onze arts-assistenten in Family Medicine, dr. Misheck, die op dat moment door Bente begeleid werd bij zijn stage op de kinderafdeling. In zijn eerste week heeft hij de ETAT-training kunnen volgen in een ander ziekenhuis in Malawi. Tijdens zijn rotatie op de kinderafdeling hebben we de inhoud van de ETAT kunnen oefenen in de praktijk en aan het eind van zijn rotatie heeft hij als één van de trainers meegeholpen de ETAT-training te geven. Voor hem extra belangrijk omdat hij na zijn specialisatie als Family Medicine arts het onderwijs in wil gaan en zo weer deze training en skills doorgeeft aan de nieuwe generatie.
Aangezien de Family Medicine opleiding nog jong is, is er ook meer dan genoeg werk om het curriculum te verbeteren. Naast dat wij de arts-assistenten begeleiden tijdens hun klinische en onderzoeksstages, werken we ook veel mee aan het vormgeven van de opleiding. Zo heeft Lennart nu met Arne en Dorothee een cursus ontwikkeld om de arts-assistenten de basis van onderzoek doen te leren. De cursus bestaat uit het kritisch kunnen beoordelen van literatuur, hoe maak je in de praktijk gebruik van Evidence Based Medicine, de basis van statistiek, welke klinische studiemethoden zijn er en hoe zet je een studie op. De cursus heeft de vorm van een e-learning, wat in het begin nog wat uitdagingen met zich meebracht, want hoe zet je dit op als toegang tot betrouwbaar, snel internet niet altijd vanzelfsprekend is? Gelukkig zijn we dit nu zo gewend dat we de mogelijkheden makkelijk konden vinden en zijn erg tevreden over het resultaat. Family Medicine gaat met zijn tijd mee!
Naast de dagelijkse klinische zorg en vormgeven van de opleiding is ook weer het nieuwe academisch jaar begonnen (dat begint hier in januari) en hebben we de eerste groep Malawiaanse co-assistenten weer mogen verwelkomen. Voor hen is dit het enige coschap in de rurale districten en ook een van de weinige waar zij zelf als eerste de patiënten zien, waardoor dit coschap een zeer belangrijk onderdeel is van hun medische opleiding. De begeleiding die ze bij ons krijgen helpt ze onder andere om meer inzicht te krijgen wat voor impact ziekte op het leven van patiënten heeft en hoe het zorgsysteem in Malawi in de praktijk werkt. Dit betekent voor ons veel opleiden en proberen zoveel mogelijk kennis over te dragen aan de nieuwe generatie. Het is erg leuk om te merken hoe enthousiast de studenten zijn over de begeleiding, het meedraaien in de klinische zorg en het onderwijs.”