Afgelopen februari is artsenkoppel Arno Maas (tropenarts) en Sandra Reijnen (huisarts) uitgezonden naar Mangochi Hospital nadat Arne en Dorothee hun missie hadden afgerond. Arno en Sandra werken samen Tweega-arts Bente van der Meijden.

Voor onze uitzendingen naar Mangochi District Hospital is Stichting Diorapthe onze funding partner. Tweega Medica is Diorapthe zeer dankbaar voor hun duurzame support.

We zijn nu bijna zes maanden in Malawi en de tijd is voorbij gevlogen! Waar de eerste maanden vooral in het teken stonden van het overnemen van de taken van Arne en Dorothee en het wennen aan de nieuwe werkplekken, hebben we de afgelopen maanden veel meegemaakt.

Sandra werkt als supervisor voor de MMed Family Medicine registrars (HAIOS/huisarts in opleiding) als ze het onderdeel interne geneeskunde van de opleiding doen. Er is een mannen- en een vrouwenafdeling met elk 55 tot 60 bedden en één intensive care met 2 bedden. Daar liggen patiënten met allerlei soorten diagnosen: van chirurgische problematiek tot miskraam tot longontsteking. Intensive care is een groot woord: het enige verschil is dat de patiënt meer aandacht krijgt van de verpleging, maar er is helaas geen mogelijkheid voor continue monitoring of machinale beademing. Met beperkte middelen proberen we toch zo goed mogelijke zorg te bieden. Daarnaast kom je al een heel eind met een goede anamnese en lichamelijk onderzoek. De complexere patiënten zijn met name leerzaam voor de registrars. Ik leer ook veel bij: tuberculose, HIV en malaria komen hier veel voor, terwijl je deze ziekten als Nederlandse huisarts in Brabant bijzonder weinig ziet. Op mijn beurt kan ik ze veel leren over andere ziekten, communicatietechnieken en focus op patiëntgerichte, holistische zorg.

Nieuwe operatiepakken met lange mouwen

 

Het is goed om te zien dat de intern clinical officers en verpleegkundigen geregeld de Family Medicine dokters in opleiding om advies vragen. Deze maand zijn de ‘grand rounds’ geïntroduceerd door het ziekenhuis, waarbij op verschillende afdelingen patiënten worden gezien door de senior clinical officers en dokters samen met alle intern clinical officers. Hier sluiten we ook vanuit Family Medicine bij aan om vooral ook een bijdrage te leveren aan dit stuk van de opleiding. We stimuleren de interns om vragen te stellen en bespreken belangrijke punten. Het is mooi om te zien hoe dan langzaamaan meer discussie op gang komt.

Arno werkt dagelijks op de kraamafdeling, waar hij naast de Family Medicine dokters in opleiding ook de intern clinical officers opleidt door samen te opereren, te superviseren bij lastige bevallingen en wekelijks middagonderwijs te geven. In het begin waren er regelmatig te weinig steriele operatiepakken voor het verrichten van keizersnedes (deze worden hergebruikt en moeten dus elke keer gewassen en gesteriliseerd worden),waardoor er regelmatig vertraging optrad in het uitvoeren van spoedoperaties. Mede als voorbereiding voor het openen van een tweede operatiekamer vonden wij dit een goede reden om nieuwe operatiepakken te doneren aan het ziekenhuis. Als bijkomend voordeel hebben deze nu extra lange mouwen. Sindsdien zijn er voldoende steriele operatiepakken.

Een hoogtepunt was de World Family Doctor Day. Samen met de staf, onze MMEDs registrars, twee verpleegkundigen van de diabeteskliniek en een PhD student van Public Health organiseerden we een screeningsdag op het terrein voor het ziekenhuis. Ook de kersverse groep coassistenten werd hierbij betrokken. In totaal screenden we 170 mensen, waarvan meer dan een derde een te hoge bloeddruk had. Tegelijkertijd gaven we voorlichting over hoge bloeddruk en suikerziekte en preventie. Niet alleen was dit een evenement voor gezondheidsbevordering, het was ook erg leuk om in deze setting samen te werken als team!

Er zijn ook moeilijke momenten. Het aantal overlijdens hier is erg hoog. Patiënten komen vaak laat naar het ziekenhuis, omdat Mangochi District Hospital het enige grote ziekenhuis is voor een gebied dat groter is dan Gelderland. Ook krijg je soms te maken met vooroordelen over de ziekenhuiszorg. Zo zag Sandra vorige week een patiënt die zuurstoftoediening weigerde. Zijn familie had hem op het hart gedrukt om geen zuurstof te accepteren, omdat zijn broers beiden waren overleden in het ziekenhuis terwijl ze zuurstof kregen. Gelukkig voor hem was hij jong en kon zijn lichaam het aan.

Onderwijs in het skillslab

 

We maken inmiddels ook dankbaar gebruik van het geopende skillslab. Zo gebruiken we het voor training van onze eigen registrars. Het biedt hun ook de gelegenheid om hun eigen opleidingsvaardigheden te verbeteren, zoals op de foto hierboven te zien is: ze geven les aan de Malawiaanse coassistenten (MBBS4) die hier een deel van hun opleiding krijgen. Ook worden trainingen georganiseerd voor de staf van de Family Medicine afdeling vanuit de universiteit, maar ook van overheidsstaf (Ministry of Health) van het ziekenhuis. Hopelijk kunnen we de komende maanden ook werken aan trainingen voor het reanimatieteam en verdere professionalisering. En als de gordijnen eenmaal hangen kunnen we het skillslab als examenlocatie gaan gebruiken. Daarvoor zijn we nu ook op weg naar Blantryre.

Met onze meiden gaat het goed. Jane gaat inmiddels naar de opvang om de hoek, waar ze speelt met Malawiaanse kinderen. En een dag in de week hebben onze meiden een vaste speeldate met de zoontjes van Bente. Gezellig!