Sinds februari 2020 waren Bente van der Meijden (AIGT) en haar partner Lennart Blom (arts) door Tweega Medica uitgezonden naar Mangochi District Hospital in Malawi. Jaren werkten zij daar samen in het ziekenhuis, pakten allerlei projecten aan en waren van grote betekenis voor het reilen en zeilen van het ziekenhuis. Lennart gaf veel onderwijs en training en leerde bijvoorbeeld Malawiaanse collega’s hart-echo’s te maken en ECG’s te beoordelen.

Tot ons grote verdriet is Lennart vorig jaar heel plotseling overleden tijdens een verlof in Nederland in november. Het is ongelofelijk verdrietig dat hij er niet meer is. Tweega Medica is enorm trots op Bente. Zij is na enkele maanden terug gegaan naar Malawi samen met haar twee zoontjes en zet haar werk in Mangochi voort.


Nu we sinds bijna anderhalf jaar de poli voor kinderen met een handicap draaien in het ziekenhuis, wilden we graag wat extra’s doen. In de maand oktober valt World Cerebral Palsy Day en dat hebben we hier daarom uitgebreid gevierd. Enerzijds probeerden we meer aandacht te vragen voor kinderen met cerebrale parese. Dit deden we via radio interviews en door het geven van voorlichting aan zowel gezondheidswerkers als inwoners van verschillende dorpen. Anderzijds kant hebben we speciale dagen georganiseerd voor in totaal 135 families met kinderen met een handicap. Waar deze kinderen normaal gesproken vaak buiten de samenleving worden gezet en geen deel kunnen nemen aan festiviteiten, stonden ze nu het middelpunt.

Het waren dagen vol dans, zang, speeches en workshops! We leerden speelgoed maken van onder andere waterflesjes en oefenden met het koken van maaltijden die geschikt zijn voor kinderen met slikstoornissen. Het was prachtig om te zien hoeveel plezier de families hadden en hoe betrokken alle zorgmedewerkers waren. Een groot succes!

Speelgoed maken van onder andere plastic flesjes op World Cerebral Palsy Day!

 

Naast deze hoogtepunten is het momenteel ook lastig in Mangochi. Er is al weken sprake van een brandstofcrisis; dit maakt brandstof moeilijk verkrijgbaar. En als het er al is, moet je vaak urenlang in de rij staan. Dit legt veel druk op de zorg: er zijn geen ambulances om patiënten naar de academische ziekenhuizen te vervoeren en ons back-up systeem, dat draait op diesel, is al weken niet meer in gebruik. Hierdoor hebben we bij uitval van elektriciteit geen zuurstof op de afdelingen. De combinatie van deze twee zorgt voor een toename in onze mortaliteitscijfers. Dit alles komt tegelijk met een nieuwe devaluatie (van 60%!) van de Malawiaanse munt en de al bestaande tekorten aan het eind van het jaar. Goede zorg kunnen verlenen in het ziekenhuis is dan ook een uitdaging. Toch doen we ons best en kunnen we gelukkig met enkele privédonaties wat extra ziekenhuismaterialen kopen om basiszorg te leveren.

Verder loopt de opleiding Family Medicine gewoon door. Er zijn zowel arts-assistenten als coassistenten op de afdeling. Het is mooi om te zien hoe snel de arts-assistenten groeien in hun kennis en rol en hoe zij omgaan met obstakels. Zeker dat laatste zal ze nog goed van pas komen!