Sieuwke Hartmans is sinds februari 2023 door Tweega Medica uitgezonden naar Endulen Hospital. Het ziekenhuis ligt in de Ngorongoro Conservation Area (NCA) en biedt ziekenhuiszorg aan ongeveer 95.000 mensen van (grotendeels) de Maasai stam.

Deze uitzending is extra bijzonder omdat de financiering komt uit de nalatenschap van dr. Frans Senff, tropenarts en huisarts die zich jarenlang met hart en ziel voor het ziekenhuis in Endulen heeft ingezet en er veel gewerkt heeft. Helaas is Frans Senff in het voorjaar van 2021 overleden aan COVID. Tweega Medica is Stichting Cordaid zeer erkentelijk dat zij deze uitzending mede mogelijk heeft gemaakt, en werkt voor deze uitzending samen met Stichting Chagos.

Sinds 4 weken heeft Endulen Hospital weer 24 uur per dag stroom. De nieuwe zonnepanelen en batterijen om het ziekenhuis ’s nachts van stroom te voorzien zijn geïnstalleerd. Hier zijn we enorm blij mee; nu hoeven we niet meer na te denken over hoeveel diesel we nodig hebben voor de generator. Of over hoeveel patiënten zuurstof gebruiken, aangezien we maar drie zuurstofcilinders met flowmeter hebben. Dit is dus een enorme verbetering. Ook de verpleging is blij: nu kunnen ze zonder problemen ’s nachts werken en zonder zaklamp de patiënten helpen.

Als het ene probleem is opgelost, dient het andere zich alweer aan. Nu blijkt dat onze bedrading erg oud is, en zien we helaas dat de stroom vaak uitvalt door kortsluiting. Maar ook hier zijn we mee aan de slag, en hopelijk kunnen we dan binnenkort zonder problemen van het nieuwe systeem genieten.

Het Zonnepanelen Project Team

Stroom of geen stroom, het werk in het ziekenhuis gaat gewoon door. En ook buiten het ziekenhuis, want daar waar je als ziekenhuisarts in Nederland weinig te maken hebt met de community, is dat heel anders hier. Als er hier iemand overleden is door een onnatuurlijke dood, vragen de rangers van de NCA (Ngorongoro Conservation Area) een arts van het ziekenhuis om te komen beoordelen of het verhaal klopt. Zo was enkele weken geleden een man van 26 jaar doodgebeten door een nijlpaard. Je vraagt je af: wat doet een nijlpaard ver bij het water vandaan en waarom gaat hij bij een boma naar binnen? Hier had niemand een antwoord op. Een nieuw, minder leuk onderdeel van het takenpakket als arts hier.

En dan een week later werd de moeder van deze overleden jongeman opgenomen. Ze beviel van een gezonde tweeling, een jongen en een meisje. Hoe dicht de dood en het leven bij elkaar lagen in dit gezin. De natuur geeft, en je geeft terug aan de natuur; iets wat de Maasai vaak zeggen en iets wat hier wel héél letterlijk is. De tweeling was via een keizersnede geboren door verkeerde ligging, en gelukkig was de moeder op tijd naar het ziekenhuis gekomen en konden we een keizersnede verrichten. Een goede relatie met de community is enorm belangrijk en helaas zien we soms dat de mensen toch liever thuis bevallen, met alle gevolgen van dien. Het zo lang thuis proberen dat de baby overlijdt en de moeder uitgeput met bloedverlies wordt opgenomen. Ook dit gebeurt hier helaas nog te vaak. We blijven als ziekenhuis werken aan een goede relatie met de gemeenschap. Zo willen we binnenkort scholing geven over de risicofactoren van zwangerschap en bevallingen om zo de relatie te versterken en hopelijk het aantal ziekenhuisbevallingen te vergroten.

Dr Sieuwke in Endulen Hospital