Pim en Yvonne van Leeuwen-Oirsouw werkten als tropenartsen voor Tweega Medica twee jaar in Shirati Hospital, Tanzania. Hieronder blikken zij terug op hun tijd daar.
“Inmiddels zijn we een aantal maanden terug in Nederland. Het is bijzonder om te zien hoe snel het leven hier weer went. Het lijkt ineens onvoorstelbaar dat we een aantal maanden terug ons elke dag bezig moesten houden met of we genoeg water in huis hadden en dat we maar moesten hopen of de stroom het die dag zou doen. Het is heel fijn om al onze familie en vrienden hier weer te zien, maar we missen ons leventje in Tanzania ook. We hebben veel kunnen doen in Shirati en we kijken daar met trots op terug. Voor ons was het een sprong in het diepe om als eerste Tweega-artsen in Shirati Hospital aan de slag te gaan en daarom is het erg fijn dat het zo’n succes geworden is.
De waardering van de bevolking maar zeker ook het personeel van het ziekenhuis bij ons afscheid was hartverwarmend. Er was een feest en receptie georganiseerd door het ziekenhuisbestuur, maar de verpleegkundigen van onze afdelingen hadden daarnaast nog een aparte afscheidsceremonie voor ons geregeld. Zo werden we uiteindelijk twee keer in het zonnetje gezet en overladen met speeches en cadeautjes. De verpleegkundigen hadden zelfs nog een zelfgemaakt lied voor ons gemaakt!
Het is mooi om te zien dat Tweega-artsen een groot verschil kunnen maken in de dagelijkse gang van zaken in een ziekenhuis. Het plaatselijke personeel heeft vaak de wil om het ziekenhuis naar een hoger niveau te brengen, maar het lukt ze zelf niet. Door gebrek aan geld, goede supervisie en ontmoedigd door de vele tegenslagen gaan simpele dingen vaak fout. Door de patiënt weer voorop te stellen en snel en goed in te grijpen als er iets mis gaat of dreigt mis te gaan hebben we veel mensen en vooral baby’s weten te redden.
We hebben ook veel van de mensen daar geleerd. Er komen zoveel lastige situaties voor en er ontbreekt altijd net wel iets dat je dan nodig hebt. Zo waren voor een spoedoperatie alle steriele operatieschorten op. Op het moment dat we dan maar wilden beginnen zonder steriele kleding kwam een operatieassistent aan met een steriel operatielaken. Er zat een gat in waar je hoofd door paste en verder werd het om je lijf gebonden met steriele gazen. Voor dat moment een prima oplossing!
We houden contact met onze Tanzaniaanse vrienden en hopen snel weer een keer die kant op te gaan om te kijken hoe het gaat in het ziekenhuis. We willen Tweega Medica en vooral alle donateurs bedanken voor de kans die ze ons gegeven hebben om dit allemaal mee te maken en ons werk te kunnen doen.”
Tweega Medica wil op haar beurt Pim en Yvonne hartelijk bedanken voor hun tomeloze inzet in het ziekenhuis. We zijn heel erg trots op de resultaten die zij geboekt hebben, met name natuurlijk op het gebied van verbetering van de verloskundige zorg.
Gelukkig hebben we samen kunnen besluiten dat het niet noodzakelijk is dat we een vervolguitzending doen naar Shirati. Gedurende de tijd dat Pim en Yvonne er waren zijn er een substantieel aantal Tanzaniaanse artsen aangenomen in het ziekenhuis en draait het momenteel goed. Dit is natuurlijk uiteindelijk wat we graag zien: op eigen kracht door zonder hulp!