Sinds februari 2020 waren Bente van der Meijden (AIGT) en haar partner Lennart Blom (arts) door Tweega Medica uitgezonden naar Mangochi District Hospital in Malawi. Jaren werkten zij daar samen in het ziekenhuis, pakten allerlei projecten aan en waren van grote betekenis voor het reilen en zeilen van het ziekenhuis. Lennart gaf veel onderwijs en training en leerde bijvoorbeeld Malawiaanse collega’s hart-echo’s te maken en ECG’s te beoordelen.
Tot ons grote verdriet is Lennart afgelopen november heel plotseling overleden tijdens een verlof in Nederland. Het is ongelofelijk verdrietig dat hij er niet meer is.
Tweega Medica is enorm trots op Bente. Zij is na enkele maanden terug gegaan naar Malawi samen met haar twee zoontjes en is weer aan het werk in het ziekenhuis. Hieronder vertelt ze:
Inmiddels weer een aantal maanden verder en ik kan zeggen dat er veel is gebeurd!
We hebben op de kinderafdeling samen met GOAL 3 een project opgezet om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Hoe doen we dat? Door het neerzetten van een monitorsysteem waardoor we nu 24 uur per dag de vitale kenmerken (bloeddruk, hartslag, temperatuur, zuurstofgehalte in het bloed en ademhalingsfrequentie) van de meest zieke patiënten kunnen waarnemen. Zo kunnen we eerder achteruitgang zien en sneller handelen. Dit is een groot verschil vergeleken met voorheen, toen maar één keer per dag de vitale kenmerken werden gemeten omdat er gewoon niet genoeg personeel was om dit meerdere keren per dag te doen. Natuurlijk moet je wel weten wat je moet doen als de waarden niet oké zijn. Daarom hebben we met de implementatie van het systeem ook een driedaagse training gegeven aan al het personeel van de kinderafdeling, waarbij zowel het systeem werd uitgelegd als een training in het behandelen van acute problematiek werd gegeven. Denk hierbij aan problemen in ademhaling, een kind in shock of ernstige dehydratie (uitdrogingsverschijnselen). Door dit met het hele team te doen zijn de lijntjes ook korter en wordt er meer samengewerkt.
Bij deze training waren ook de arts-assistenten betrokken die we opleiden. De oudere arts-assistenten waren betrokken bij het geven van de training en de nieuwe arts-assistenten volgden de training. Mooi om te zien hoe de senioren zich tijdens de opleiding ook echt ontwikkelen als opleider en dit soort trainingen op een hele leuke en betrokken manier kunnen geven.
Na de training werden de monitoren geïnstalleerd op de afdeling en ze worden nu in praktijk gebruikt. We krijgen hier positieve feedback op: het helpt heel erg om een beter overzicht te hebben van wie achteruit gaat, wie heel ziek is en wie als eerste gezien moet worden. Natuurlijk is het met een nieuw systeem wel altijd zo dat het tijd nodig heeft om helemaal opgenomen te worden in de nieuwe werkwijze en daarvoor hebben we de komende maanden ook nog vervolgtrainingen gepland om verder mee te gaan.
De training voor spoedeisende zorg is ook geen overbodige luxe geweest, want het is momenteel druk op de afdeling. De oogst is heel erg slecht geweest door bijna geen regen en overstromingen van het Victoriameer (het heeft in Tanzania wel veel geregend). We hebben dus enerzijds veel ondervoeding, waardoor kinderen veel vatbaarder zijn voor ziektes, en anderzijds veel meer malaria door de grote hoeveelheid stilstaand water, wat zorgt voor drukke afdelingen en veel werk.