Onze eigen Barbara Swarthout is afgelopen najaar op veldbezoek geweest in Malawi. Ze heeft de twee ziekenhuizen bezocht waar Tweega-artsen werkzaam zijn: Mulanje Mission Hospital en Mangochi District Hospital. In beide ziekenhuizen is ontzettend veel bereikt de afgelopen jaren. Intussen zijn Arno en Sandra en Thomas en Andrea ook de teams in Mangochi en Mulanje komen versterken. Hieronder vertelt Barbara:
Het leven in Malawi is moeilijk geworden. Afgelopen jaar is tweemaal een 40% inflatie doorgevoerd. Prijzen van levensonderhoud zijn hierdoor bijna verdubbeld. Mijn aankomst viel ook samen met een onverwacht gebrek aan benzine en diesel. De verwachting is dat vooral diesel schaars zal blijven de komende maanden. Dit heeft een grote impact op de economie: transport van goederen wordt vertraagd of ligt volledig stil. Toch blijft het zorgpersoneel hard zijn best doen om deze tekorten te overbruggen en door te blijven gaan met het werk.
Mulanje district heeft een populatie van 765.000. De schatting is dat Mulanje Mission Hospital (MMH) ongeveer 100.000 mensen bedient. Arie en Lisanne vertrekken 31 maart 2025 uit Malawi, na 8 jaar. Ze hebben ongelooflijk veel neergezet, met behulp van zeer veel donoren en evenveel projecten: zo is het ziekenhuis is een oogkliniek en tandarts rijker, zijn sustainable livelihood programma’s gelanceerd (denk aan irrigatiesystemen, het bijenproject en bomen planten) en is het ziekenhuis duurzamer geworden door zonnepanelen. Bij de vorige nieuwsbrief uit september zijn er nog meer fantastische resultaten besproken.
Thomas en Andrea zijn in april 2024 begonnen. Ze hebben hun draai gevonden, en zijn van plan om nog lang in Mulanje te blijven met hun twee zoontjes Elijah en Lucas van nu 2 en 3. Thomas richt zich op monitoring en evaluatie van de sustainable livelihood programma’s. Andrea, huisarts en AIGT, wordt medisch directeur en werkt ook klinisch in MMH. Idealiter zal de volgende Medical Director van MMH een Malawiaanse Family Medicine specialist zijn. Mulanje is een indrukwekkend voorbeeld van hoe gezondheidszorg holistisch kan zijn in deze context van extreme armoede.
In Mangochi was bloedheet, zo’n 40° C, maar de eerste regens zorgden voor wat verkoeling. Mangochi District Hospital (MDH) heeft 400 bedden, het district zelf ruim 1,4 miljoen inwoners. Aangezien het een overheidsziekenhuis is zijn er constant problemen met bevoorrading vanuit de Central Medical Store in Blantyre: momenteel zijn er onder andere geen antihypertensiva, geen kindercanules en geen orale antibiotica. Doordat er daarnaast nu ook geen diesel is, rijdt de ambulance niet. Dat betekent dus ook geen verwijzingen naar het ziekenhuis in Zomba. Ongeveer de helft van de tijd is er geen elektriciteit, en nu doen de diesel-generators het ook niet, dan is dus geen zuurstof en geen lab. Het is een drukke tijd.
Bente werkt drie tot vier dagen per week op de kinderafdeling. Niet alleen werkt ze klinisch, maar is ze ook betrokken bij opleiding van Family Medicine Mmeds en studenten. Als bestuur zijn wij zo ontzettend trots op Bente, die na het tragisch overlijden van Lennart zich is blijven inzetten in het ziekenhuis en zo veel werk op zich heeft genomen.
Arno en Sandra zijn in februari 2024 aangekomen. Arno werkt als AIGT op de maternity hospital, de afgelopen maand alleen al waren er 1300 bevallingen. Hij superviseert ook de medische studenten op de OK en is het aanspreekpunt voor de verpleging (wat met deze gigantische hoeveelheid patiënten vast van harte welkom is). Hij houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van een e-learning over klimaatverandering en een module over Planetary Health voor het curriculum. Daarbij neemt hij ook het sustainable livelihood project van Arne over: bomen planten en eco-kookstellen in dorpen plaatsen. Sandra werkt op de afdeling Adult Medicine en plant ook de stages van de MBBS Family Medicine studenten in Mangochi. Ze zijn er nog geen jaar, maar er wordt al hard gewerkt.
Inmiddels is er een nieuwe Head of Department, dr. Modai Mnenula. Hij is van de allereerste lichting Family Medicine (FM) specialist opgeleid in Malawi. Momenteel zijn er zestien artsen in opleiding voor Family Medicine in Malawi. Dat is een prachtig aantal, en er staan er meer klaar om te beginnen wanneer er financiering voor is.
Door de benzinetekorten heb ik mijn bezoek wat in moeten korten. Desondanks was het een goed bezoek. Ik heb iedereen uitgebreid gesproken en in actie gezien. In deze zware tijden voor Malawi is de toewijding van onze artsen en hun collega’s geweldig om te zien. We hebben hier enorme bewondering voor en hopen dat de zorg ondanks deze moeilijke tegenslagen blijft verbeteren. Ga zo door!